GREYHOUND - JE ZROZENÝ K BĚHU A NENÍ PSEM PRO KAŽDÉHO
Greyhound je velice staré a zřejmě nejzdravější plemeno psů. Selektivním výběrem v dostihovém chovu  mají šanci jen ti nejlepší. Je to velký , silný , svalnatý pes.Výška je cca 65 – 75cm , feny bývají menší a lehčí, 25 – 30 kg,  psi pak mívají 30 – 36kg. Dožívá se průměrně 10-12 let. Srst má krátkou ,dobře udžovatelnou. Barvy jsou rozmanité , včetně kombinací.
Zvláštní skupinou jsou greyhoundi z coursingových irských chovů, jsou  mohutnější, vyšší a těžší. /pozn.- velmi odlišní anatomicky a charakterově jsou tzv. výstavní  psi/
Greyhound je pes veselý a milý. Je inteligentní, svobodomyslný, trochu i svéhlavý. Je psem , který si rád zachovává odstup. Zpravidla je velmi milý k dětem a není uštěkaný. Má vynikající zrak a vrozený extrémní lovecký instinkt. Je to pes, který potřebuje vybít svou energii - proto jsou pro něj ideální právě  dostihy. Pak bývá doma klidný , někdy dokonce až vyloženě líný. Není choulostivý , je to naopak velice odolný a „tvrdý“ pes, vyžaduje však ustájení v teplém a suchém prostředí. Není to pes „hlídací“ ,není to pes „do boudy“ . GREYHOUND_KREV
 Všechny kočky , králíci, ptáci ale i malí psi , zvláště ti ,kteří nepatří do jeho smečky, čili nejsou domácí, jsou v silném ohrožení, pokud se s ním dostanou do nekontrolovaného kontaktu.

Je nejrychlejším psím plemenem na světě. Je to pes dostihový , který má velmi vysoké nároky na výživu , ustájení, trénink apod. Volný pohyb lze akceptovat jen po bezpečných terénech , ohrazených místech. Nikdy ho nesmíme pustit z vodítka v neznámém  prostředí. Je velmi pravděpodobné, že bez ohledu na majitele, na hrozící nebezpečí, začne lovit a uteče a nedá se odvolat. Mnoho psů již takto zahynulo po koly automobilů, nárazem do stromu, plotu nebo jiné překážky, na následky úrazů. Greyhound je svým založením sprinter , tudíž se může velmi lehce uštvat. Může pak následně uhynout  na metabolické důsledky dlouhého běhu.
 
Greyhound je křehký organizmus s řadou specifik. Jakékoliv závody v nevhodném dostihovém systému, na nevyhovujících oválech,u nás známý coursing, jsou hazardem s jeho zdravím a psychikou . Naprosto mylnou představou často bývá, že se nechá pes tzv. " jen  proběhnout , treninkově si zaběhat ". Greyhound na dostihové dráze a za návnadou běží vždy naplno a tudíž je logicky  úplně jedno, jestli běží sám, se psy, trénink nebo dostih .  Diagnostika a  léčba případných zdravotní problémů  u dostihového  greyhounda  vyžaduje nejvyšší speciální znalosti a především praxi .
Greyhound by se určitě neměl  stát rekvizitou , módním doplňkem nebo systematicky mrzačenou loutkou v rukou nezodpovědných majitelů. Pořizovací cena  greyhounda  v Česku se pohybuje v řádech tisíců , v Anglii a Irsku se může cena, zejména   mladých dostihových psů, vyšplhat až k miliónovým sumám. Je to podobné jako u koní. Potencionální majitel dostihového greyhounda si musí uvědomit, že dostihový sport je všude na světě  jen velmi nákladné hobby. V profesionálním prostředí mají majitelé dostihových greyhoundů alespoň malou šanci získat na prize money část vynaložených nákladů zpět. Zároveň by si nový majitel  měl být vědom všech specifik tohoto plemene a pokusit se nepodceňovat dobře míněné  rady chovatelů a těch, kteří s těmito psy žijí a sportují . V opačném případě se to vždy  negativně pr ojeví  na psech.
Pokud někdo hledá greyhounda výhradně jako společníka, nemůže se věnovat sportu,nechce štěně z finančních nebo jiných důvodů , může si běžně pořídit    psy , kteří se nehodí pro sport , po zranění  , psy k adopci, za nižší cenu nebo zcela zdarma, prostřednictvím České dostihové federace.